Wat is maanzaad?

Stel u moet een belangrijk recept maken en bij ingrediënten ziet u opeens maanzaad staan. Dan wilt u van te voren natuurlijk wel weten wat dit precies is, waarvoor het te gebruiken is en waar u het kunt krijgen. Maanzaad is het zaad uit de bolpapaver. Dit is een paarsblauwe bloem. Als deze bloem uitbloeit blijft alleen het zaad aan de steel zitten. Hierin rijpt het zaad en deze wordt door de wind verspreid over de bol. Of het wordt opgevangen voor consumptie.

Waar smaakt het naar?

Maanzaad heeft een beetje een nootachtige smaak die subtiel lekker is. Wil je de smaak nog meer versterken dan raden wij aan om het zaad te roosteren. Omdat de zaadjes een hoog oliegehalte hebben zijn ze al snel niet meer lekker dus bewaar ze vooral niet te lang. Het is trouwens niet alleen de smaak die het hem doet bij maanzaad. Het is vooral ook het mondgevoel dat erg belangrijk is. Het zaad ‘popt’ als het ware tussen je tanden waardoor de smaak in zijn geheel vrij komt. Dit is wat het hem vooral doet.

Waarvoor te gebruiken?

Nu je weet wat maanzaad is en waar het naar smaakt, is het ook belangrijk om te weten waarvoor het nou allemaal te gebruiken is. Maanzaad is niet een typisch kruid maar het wordt meer gebruikt als volwaardig ingrediënt. Het wordt vooral gebruikt als strooisel op brood, crackers en bagels. Daarnaast kun je het ook prima verwerken in bijvoorbeeld taarten, gebak en pudding.